سرخ کردن معمولی، غوطهور کردن مواد غذایی در روغن بسیار داغ (حدود ۳۷۵ درجه فارنهایت) است. سرخ کردن هم میتواند در ماهیتابه و هم سرخ کن انجام شود. استفاده از سرخ کن، نیاز به مهارت مخصوص دارد. باید بدانیم برای هر ماده غذایی چه مقدار روغن و در چه دمایی استفاده کنیم و بعد از هر بار استفاده چطور دستگاه را تمیز کنیم.
انواع سرخ کن
انواع مختلفی از دستگاه سرخ کن در بازار وجود دارد که شما میتوانید با استفاده از یک راهنمای خرید جامع و کامل آنها را خریداری کنید. اما برای اینکه بدانید دستگاه شما از چه نوعی است و نحوه کار با این دستگاهها چگونه است در این قسمت از راهنمای استفاده سرخ کن، انواع سرخ کنها را معرفی خواهیم کرد.
راهنمای استفاده سرخ کن برقی
سرخ کنهای برقی، پرکاربردترین سرخ کنها هستند. استفاده از آنها در داخل خانه رایج است و در مقایسه با سرخ کنهای پروپان (که در ادامه معرفی می شود) ایمنتر هستند، اما کیفیتی که ارائه می دهند به اندازه سرخ کنهای پروپان نیست.
ازنظر اندازه هم بسیار کوچکترند، پس اگر شما قصد خرید سرخ کن را دارید باید از قبل به ظرفیت آن و اینکه چه غذاهایی را احتمالا در آن میپزید، خوب فکر کنید.
راهنمای استفاده سرخ کن پروپان
سرخ کنهای پروپان، به وضوح غذاهایی با کیفیت بالاتر ارائه می دهند. همچنین روغن در آنها سریعتر داغ می شود. اما این موارد لزوما به معنی مناسبتر بودن این سرخ کنها نیست. زیرا سرخ کنهای پروپان خطر بیشتری دارند و استفاده از آنها با رعایت شرایط ایمنی مجاز است.
همچنین از سرخ کنهای پروپان فقط میتوان در فضای باز استفاده کرد. به علاوه با خرید و استفاده از این نوع سرخ کن، باید خود را برای پرکردن هر از چندگاه مخزن پروپان آن آماده کنید
راهنمای استفاده سرخ کن هوا (سرخ کن بدون روغن)
برای شروع باید بدانیم که این سرخ کنها از روغن استفاده نمیکنند. بلکه از یک فناوری استفاده می کنند که غذای درون آن را از هر طرف گرم می کند و درنهایت غذایی تحویل میدهند که از داخل آبدار و از خارج ترد است. پس درواقع، غذای سرخ شده ای نداریم!
همین امر سبب می شود غذاهای آماده شده با سرخ کن هوا سالمتر از غذاهای سرخ شده با سرخ کنهای معمولی باشند. به علاوه تمیزکردن این نوع سرخ کن آسانتر از انواع دیگر است.
اما مانند هر چیز دیگری، هر مزیتی، با معایبی همراه است. اول اینکه قیمت آنها بیشتر از سرخ کنهای سنتی است و گرانقیمت هستند و دیگر اینکه کیفیت یکسانی برای همه مواد غذایی ارائه نمیدهند.
هر آنچه در مورد روغن سرخ کن باید بدانید
نوع روغنی که برای سرخ کن خود انتخاب می کنید بسیار مهم است. ازنظر طعم و مزه، برخی روغنها برای پخت بعضی از مواد غذایی، بهتر عمل می کنند.
از نظر ایمنی، روغنی برای سرخ کردن مناسب است که نقطه دود بالایی داشته باشد. نقطه دود دمایی است که روغن شروع به تجزیه شدن، دود کردن و تخریب طعم و مواد مغذی غذا می کند.
در راهنمای استفاده سرخ کن توصیه میکنیم از آنجا که سرخ کردن بهتر است بین دماهای ۳۵۰ تا ۴۰۰ درجه فارنهایت انجام شود، باید روغنی تهیه کنید که نقطه دود آن بالاتر از ۴۰۰ درجه فارنهایت باشد. به طورکلی روغن زیتون، کره و روغنهای تصفیه نشده برای سرخ کردن مناسب نیستند.
- بهترین روغن
نظر ما در راهنمای استفاده سرخ کن این است که بهترین روغن برای سرخ کردن، روغن بادام زمینی میباشد. نقطه دود روغن دانههای بادام زمینی حدود ۴۵۰ درجه فارنهایت است، پس برای سرخ کردن در دمای بالا مناسب است و دود نمیکند. همچنین طعم آن نسبتاً خنثی است (به غذای شما طعم بادام زمینی نمیدهد).
به علاوه، میتوانید از روغن دانه انگور، روغن آفتابگردان، روغن کانولای اولئیک بالا یا روغن آووکادو استفاده کنید. استفاده از هر کدام از این روغن ها، به سلیقه، بودجه و غذایی که می خواهید بپزید بستگی دارد.
- از روغن خود، دوباره استفاده کنید
شما میتوانید از روغن خود چندین بار استفاده کنید اما اینکه چند بار میتوانید از آن استفاده کنید را، خودتان باید تشخیص بدهید. شما باید با توجه به ظاهر و کیفیت روغن تصمیم بگیرید که آن را دور بریزید یا نه. به طورمعمول اگر روغن شما،
- در دمای پایین شروع به دود کردن کرد،
- رنگ آن تیره شده است و یا
- در قسمت بالای آن کف وجود دارد،
باید آن را دور بریزید (در ادامه راهنمای استفاده سرخ کن بیشتر توضیح می دهیم)
به علاوه، روغن عطر و طعم غذایی را که در آن میپزید، به خود می گیرد. بنابراین باید توجه داشته باشید که چه غذاهایی را برای پختن در روغنی که قبلاً استفاده کردهاید، انتخاب می کنید. به عنوان مثال سرخ کردن دونات در روغنی که قبلا ماهی در آن سرخ شده، فاجعه به بار میآورد!
حتما روغن را با صافی، تصفیه کنید و آن را در ظرف و مکان مناسب نگهداری کنید تا در اثر رطوبت، نور یا گرما خراب نشود.
- تصفیه روغن به طور مکرر باعث می شود که مدت زمان بیشتری بتوان از آن استفاده کرد. برای صاف کردن روغن، اجازه دهید روغن داغ، کاملاً خنک شود، سپس از صفحات کاغذی یا پارچهای به عنوان فیلتر استفاده کنید.
- روغن مورد استفاده برای غذاهایی که دارای پروتئین یا رطوبت زیادی هستند (مانند گوشت، ماهی یا سیب زمینی) باید به دفعات بیشتری تعویض شوند.
- هرگز انواع مختلف روغن را مخلوط نکنید.
- هرگز روغنهای تازه و استفاده شده را باهم ترکیب نکنید.
- همیشه از روغنی استفاده کنید که به دمای اتاق رسیده است.
- قبل از سرخ کردن
آماده کردن غذا برای سرخ کردن به همان اندازه انتخاب روغن مناسب مهم است. برای اینکه این کار را به درستی انجام دهید، نکاتی که در ادامه راهنمای استفاده سرخ کن بیان می کنیم را اجرا کنید.
مواد غذایی را به قطعات مشابه برش دهید تا به صورت یکنواخت بپزند. با استفاده از حوله کاغذی آب اضافی را از مواد اولیه خارج کنید. غذاهای منجمد را برای سرخ کردن آماده کنید به این صورت که مثلا مرغ منجمد اول باید یخ زدایی و آب اضافی آن خارج شود و قبل از پختوپز با حوله کاغذی خشک گردد.
گام به گام راهنمای استفاده سرخ کن
- مرحله ۱: سرخ کن را با روغن پرکنید
روغن را در دستگاه سرخ کن سرد بریزید اما تا بیش از نصف ظرف یا خط ماکزیمم را پر نکنید چون بعد از اضافه کردن مواد، ممکن است سرریز شود. بعضی از دستگاهها خطوط ماکزیمم و مینیمم روغن دارند که بسته به غذایی که میپزید، میتوانید مابین این خطوط روغن اضافه کنید.
- مرحله ۲: سرخ کن را روشن کنید
دستگاه خود را به برق وصل و آن را روشن کنید.
- مرحله ۳: دما را تنظیم کنید
دما را تنظیم کنید و صبر کنید تا دمای روغن به دمای مورد نظر برسد. بسیاری از مدلها دارای یک ترموستات هستند که به طور خودکار رسیدن به دمای مدنظر را با خاموش و روشن شدن چراغی نشان می دهند. اما اگر به مرور زمان متوجه شدید دمای سرخ کن به دمای مدنظر نمیرسد، میتوانید با یک دماسنج، دما را چک و تنظیم کنید.
- مرحله ۴: غذا را به سبد اضافه کنید و سبد را در روغن قرار دهید
سرخ کنهای برقی روغن را خیلی سریع گرم می کنند (بسته به درجه حرارت انتخاب شده و برند دستگاه، از۷ تا ۳۰ دقیقه طول میکشد)
غذا را در سبد بریزید و در سرخ کن بگذارید اما در راهنمای استفاده سرخ کن توصیه میکنیم به هیچ وجه مقدار زیادی از مواد را به یکباره در روغن نریزید زیرا دما افت می کند و باعث می شود غذا ترد نشود و مدت زمان بیشتری برای سرخ شدن صرف شود.
- مرحله ۵: در سرخ کن را بگذارید و صبر کنید تا غذا آماده شود
لازم است مدت زمان پخت هر ماده غذایی در سرخ کن را از قبل بدانید. سپس تایمر دستگاه یا گوشی موبایل خود را بر اساس آن تنظیم کنید.
- مرحله ۶: سبد را بالا بیاورید و غذا را خارج کنید
سبد را بالا بکشید و اجازه بدهید روغن اضافی خارج شود. سپس غذا را در ظرف خالی کنید. اگر احساس می کنید هنوز هم غذایتان چرب است، آن را روی صفحات کاغذی خالی کنید تا روغن اضافی را جذب کنند.
روکشدار کردن مواد غذایی با خمیر یا پودر سوخاری یا خردههای نان، روشی فوقالعاده برای تردشدن سطح خارجی غذاهای سرخ شده در عین جلوگیری از خشک شدن خود غذا و حفظ رطوبت آن است. به علاوه، با کمک این روش می توانید طعم های اضافی را نیز به غذای خود بیفزایید. میتوانید غذای سرخ شده را در ظرفی ریخته و آن را نوش جان کنید.
چه مدت طول میکشد تا سرخ کن گرم شود؟
بسته به اندازه، نوع و برند دستگاه و میزان روغنی که در محفظه میریزید، گرم شدن سرخ کن ممکن است ۷ تا ۳۰ دقیقه طول بکشد.
در این قسمت از راهنمای استفاده سرخ کن دستهبندی دیگری از انواع سرخ کن موجود در بازار ارائه میدهیم که مشخص میکند چرا بعضی از سرخ کنها سریعتر داغ میشوند و برخی کندتر.
- سرخ کن با عنصر غوطهور
در این مدل از سرخ کنها، گرما مستقیما به روغن داده میشود و سرعت گرم شدن بالا میرود. تقریبا ۱۵ دقیقه طول می کشد تا این نوع سرخ کنها به دمای مورد نظر برسند.
- سرخ کن با عنصر غیرغوطهور
در این مدل از سرخ کنها، گرما به محفظه سرخ کن و سپس از محفظه به روغن داده میشود. به همین دلیل سرعت داغ شدن روغن کمتر است. گرم شدن این سرخ کنها بسته به اندازه سرخ کن حدود ۳۰ دقیقه طول میکشد.
داغ شدن روغن در سرخ کنهای معمولی خانگی حدود ۲۵ تا ۳۰ دقیقه طول میکشد.
چرا غذا ترد و طلایی نمیشود؟
اگر غذای سرخ شده رنگ قهوهای طلایی ندارد یا ترد نیست، مواردی وجود دارد که میتواند در ایجاد این مشکل نقش داشته باشد:
- ممکن است دما خیلی کم باشد یا غذا به مدت کافی سرخ نشده باشد. دستور پخت غذا را دوباره بخوانید و زمان و دمای مورد نیاز را بررسی کنید.
- ممکن است به یکباره مقدار زیادی از مواد غذایی را وارد سرخ کن کرده باشید. مواد غذایی را در چند سری سرخ کنید.
- ممکن است تکههای غذا را بزرگ برش داده باشید. سعی کنید تکهها را کوچکتر کنید.
- ممکن است روغن به میزان لازم اضافه نکرده باشید.
اگر در هنگام سرخ کردن روغن از لبه ظرف یا سرخکن بریزید یا بیش از حد بپاشد، چند نکته وجود دارد که میتواند کمک کننده باشد:
- اطمینان حاصل کنید که بیش از حد نیاز، روغن اضافه نکرده باشید.
- هنگام آماده کردن غذا، آن را کاملا خشک کنید.
- هنگام سرخ کردن مواد غذایی با رطوبت زیاد (مانند مرغ یا سیب زمینی)، روغن را مرتب عوض کنید.
- در سبد سرخ کن بیش از حد مواد نریزید.
- حتما از روغن سرخ کردنی و با دمای محیط استفاده کنید. روغنهای مختلف را با هم ترکیب نکنید.
اگر می خواهید چاشنی به غذای خود اضافه نمایید، سعی کنید پس از سرخ شدن این کار را انجام دهید زیرا هم به تمیزتر ماندن روغن کمک میکند و هم چاشنی به غذای داغ بهتر می چسبد.
نحوه تمیز کردن دستگاه در راهنمای استفاده سرخ کن
تمیز کردن مناسب در راهنمای استفاده سرخ کن برای استفاده درست و طولانی حائز اهمیت است. اما هرگز اجزای الکتریکی دستگاه را تمیز نکنید و هرگز سرخ کن خود را در سینک ظرفشویی قرار ندهید. برای تمیز کردن دستگاه به ترتیب مراحل زیر را انجام دهید:
- اجازه دهید سرخ کن کاملا خنک شود.
خنک شدن دستگاه و روغن ممکن است تا چندین ساعت بعد از استفاده طول بکشد. پس با خیال راحت اول از غذایتان لذت ببرید و بعد به سراغ تمیزکردن دستگاه بروید.
- روغن را بردارید.
اگر روغن هنوز نسبتاً تمیز است، میتوانید برای استفاده بیشتر، آن را در سرخ کن نگهدارید. در غیر این صورت، آن را در سطل زباله تخلیه کنید.
نکته مهم: در سینک ظرفشویی خود روغن نریزید زیرا ممکن است باعث گرفتگی لولهها شود.
- محفظه سرخ کن را با اسفنج و مایع ظرفشویی بشویید.
- آب و صابون اضافه کنید.
یک لیوان صابون مایع به محفظه سرخ کن اضافه و آن را با آب گرم پر کنید.
- آب و صابون را مخلوط کنید.
- سرخکن را روشن کرده و بگذارید آب جوش بیاید تا محلول صابون بتواند چربی باقیمانده داخل محفظه سرخ کن را از بین ببرد.
بسته به میزان کثیف بودن سرخکن، اجازه دهید آب ۵ تا ۱۰ دقیقه بجوشد.
- دستگاه را خاموش کنید.
اجازه دهید آب و دستگاه خنک شوند.
- آب صابون را درون سینک ظرفشویی بریزید.
- داخل محفظه را پاک کنید.
با استفاده از یک پارچه نرم یا یک پارچه میکرو فایبر، قسمت داخلی سرخ کن را پاک کنید. مراقب باشید که آب به هیچ وجه به محفظه داخلی دستگاه نفوذ نکند.
اگر هنوز هم محفظه چرب است، به مرحله بعدی راهنمای استفاده سرخ کن بروید.
- از خمیر جوش شیرین استفاده کنید.
یک قاشق جوش شیرین را در یک کاسه کوچک بریزید. فقط آب داغ اضافه کنید تا جوش شیرین به صورت خمیر درآید.
خمیر را در قسمتهایی که هنوز کثیف هستند، بمالید. اگر محفظه سرخ کن دارای پوشش نچسب است، از یک اسکاچ شستشوی نرم برای تمیز کردن با خمیر استفاده کنید.
11-سرخ کن را کاملا خشک کنید
نکات ایمنی راهنمای استفاده سرخ کن
- اگر سرخ کن شما ترک خورده یا قسمتی از آن به خوبی کار نمیکند، چیزی را در آن سرخ نکنید زیرا بسیار خطرناک است. دستگاه را به یک تعمیرکار متخصص بسپارید تا آن را تعمیر کند.
- حتما در مورد اینکه ماده غذایی مدنظرتان در چه دمایی و چه مدت زمانی میپزد اطلاعات کسب کنید.
- کتابچه راهنمای سرخ کن را بخوانید.
- مواد غذایی منجمد را هرگز نباید در سرخ کن قرار دهید. صبر کنید تا یخ آن آب شود، سپس آن را خشک و سرخ کنید.
- در صورت نیاز، از دماسنج استفاده کنید.
- هرگز سرخ کن حاوی روغن داغ را حرکت ندهید. بگذارید ابتدا روغن کاملاً سرد شود.
- روغن تازه را به روغن استفاده شده اضافه نکنید.
- هنگام آشپزی با روغن، از ظروف پلاستیکی استفاده نکنید.
- وقتی می خواهید سبد را بردارید، درب آن را با دقت باز کنید تا بخار محبوس در محفظه، دستتان را نسوزاند.
در هنگام کار با سرخ کن با برق و روغن داغ سروکار دارید. بنابراین رعایت نکات ایمنی حرف اول را میزند. اگر نگران سلامتی خود هستید کمتر از غذاهای سرخ کردنی استفاده کنید. ما در راهنمای استفاده سرخ کن به شما توصیه میکنیم از سرخ کن هواپز برای تهیه غذاهای سرخ کردنی استفاده نمایید.
اجرای نکاتی که در راهنمای استفاده سرخ کن بیان شد باعث می شود تا مواد غذایی از مرغ گرفته تا سیب زمینی را مانند یک حرفهای در کمترین زمان سرخ کنید و از میل کردن آن در مهمانی های خانوادگی تا تولدهای دوستانه به عنوان غذای اصلی یا میان وعده لذت ببرید.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.