راهکاری‌هایی برای رسوب زدایی کتری و سماور

224184 276
حتما همه شما دست کم یک بار با کتری رسوب گرفته مواجه شده اید که معمولا بر اثر ناخالص بودن آب شهری ایجاد می شود، این رسوب ها اگر از بین نروند سبب بد رنگ شدن چای و نوشیدنی های بر پایه آب شده می شوند. علاوه بر آن طعم نامطلوبی به آن ها می بخشند، امروز در این مطلب روش ها و راه کارهای ساده ای برای از بین بردن این روسوبات در اختیار شما قرار می دهیم با ما همراه باشید.
بسته به میزان استفاده شما از کتری یا سماور و البته جنس آب، میزان رسوب آهک در این وسیله‌ها متفاوت است. ممکن است تنها با یک لایه نازک سروکار داشته باشیم یا یک لایه‌ی ضخیم و سرسخت. روش‌های هوشمندانه‌تر و ساده‌‌تری از صرفا سابیدن داخل کتری یا سماور، برای جرم گیری و رسوب زدایی هست.
برای مثال از بین بردن رسوب کتری با آبلیمو یا از بین بردن رسوب چای ساز با نوشابه از جمله روش‌های آسان مورد استفاده است.
در ادامه علاوه بر روش‌های بالا، موارد دیگری را برای برطرف کردن رسوب کتری و سماور (با شدت‌های مختلف) بررسی می‌کنیم:

از بین بردن رسوب کتری با شوک دادن

این روش زیاد برای از بین بردن رسوب ضخیم کتری و از بین بردن رسوب ضخیم سماور پیشنهاد نمی‌شود و برای رفع رسوب کتری و رسوب زدایی سماور از جرم‌های نازک و تازه بسیار مناسب است.
برای از بین بردن جرم های آهکی ، کتری را داغ کنید سپس درون آن آب یخ بریزید تا جرم ها از جدار کتری جدا شوند. در این روش اگر کتری بیش از حد داغ شود لحیم آن از بین می رود.
224181 817
انگار چیزی در این دنیا وجود ندارد که نتوان آن را با سرکه پاک کرد! برای از بین بردن رسوب ضخیم سماور و از بین بردن جرم ضخیم کتری، در این روش ابتدا 1 واحد آب و 1 واحد سرکه در کتری بریزید. سپس کتری را روی اجاق گاز قرار دهید تا برای 1 ساعت بجوشد. بعد از گذشت 1 ساعت، کتری را خالی کنید و اجازه دهید خنک شود.
در ادامه داخل کتری را به‌خوبی بشویید؛ برای این کار، بهتر است از یک برس نسبتا نرم استفاده کنید تا نه خشی داخل کتری یا سماور افتد و هم به اندازه کافی، مناسب کندن رسوب‌ها و جرم‌های  باشد.
بعد از اتمام رسوب زدایی سماور و کتری و پیش از استفاده‌ی مجدد، می‌توانید یکبار در کتری آب بجوشانید و سپس از آن استفاده کنید. اینکار باعث می‌شود تا کتری شما دیگر بوی سرکه ندهد.
224182 387

از بین بردن رسوب کتری با آبلیمو

در ادامه فهرست روش‌های از بین بردن جرم کتری، به استفاده از آبلیمو برای جرم گیری کتری با آبلیمو می‌رسیم. این روش تفاوت چندانی با روش قبل نمی‌کند.
در این روش می‌توانید از چند عدد لیموترش یا آبلیمو (کامل یا قاچ شده) برای از بین بردن رسوب ضخیم کتری و از بین بردن رسوب ضخیم سماور استفاده کنید.
البته یکی از مزیت‌های این روش نسبت به روش قبلی این است که کتری شما به جای بوی تند سرکه، عطر لیمو را به خود خواهد گرفت.
از بین بردن رسوب ضخیم کتری با نوشابه
یکی از راه‌های جالب در برای از بین بردن جرم کتری، استفاده از نوشابه است. برای از بین بردن رسوب چای ساز با نوشابه، از بین بردن رسوب ضخیم کتری با نوشابه یا رسوب زدایی سماور با نوشابه کافی‌ست آنها را با نوشابه پر کنید و بگذارید برای 1 ساعت بجوشند.
سپس آن را خاموش و بعد از گذشت 1 ساعت، کتری، سماور یا چای ساز خود را آب بکشید. خواهید دید که جرم‌ها به‌طور کامل از بین می‌روند.
رفع رسوب کتری و سماور با جوش شیرین
استفاده از جوش شیرین نیز یکی دیگر از بین بردن رسوب کتری است. با جوش شیرین تا حد قابل‌قبولی میتوان از بین بردن رسوب ضخیم کتری، از بین بردن رسوب شیر سماور و از بین بردن رسوب ضخیم سماور را انجام داد.
برای رسوب‌ زدایی سماور و جرم گیری کتری در این روش، کمی جوش شیرین در کتری (یا سماور) بریزید و آن را با آب پر کنید. کتری را روی شعله قرار داده و بگذارید برای مدتی بجوشد. شعله را خاموش کنید و اجازه دهید کتری کمی خنک شود.محتویات کتری را خالی، و رسوبات را با یک برس مناسب یا سیم ظرفشویی تمیز کنید. درنهایت کتری را آب بکشید تا کاملا تمیز شود.

استفاده از فلس صدف یا همان گوش ماهی

برای از بین بردن رسوب کتری و جلوگیری از رسوب مجدد آن ، درون کتری یا سماور فلس صدف یا همان گوش ماهی بریزید تا آهک موجود در آب را به خود جذب نمایند. برای اینکه کتری های نو رسوب را به خود جذب نکنند ، می توانید از این روش استفاده کنید.
استفاده از سیب زمینی رنده شده
برای رسوب زدایی از سیب زمینی رنده شده استفاده کنید. با توجه به اندازه کتری دو یا سه سیب زمینی رنده کرده و درون کتری بریزید سپس اجازه دهید با آب به مدت نیم ساعت بجوشد، درون کتری یک تکه زاج سفید کوبیده شده ریخته و بگذارید نیم ساعت دیگر بجوشد سپس آب کتری را خالی کرده و آن را بشویید و آب تازه درون آن پر کنید و دوباره بجوشانید.
قرار دادن کتری در فریزر
اگر کتری کوچک است و مقدار رسوبات آن کم است ، درون آن آب بریزید و نصف روزکتری را در جایخی یخچال قرار دهید. سپس آن را بشویید و با آب پر کنید و بگذارید به جوش بیاید تا جرم آهکی آن از بین برود.

برای جلوگیری از رسوب گرفتن کتری نو چه کنیم؟

224184 276

درون آن گوش ماهی بیاندازید. گوش ماهی ها آهک موجود در آب را به خود جذب، و از رسوب گرفتن کتری و سماور جلوگیری می کنند.
روزی یکبار کتری را با حوله مرطوب تمیز و با یک حوله نرم خشک کنید.
برای جرمگیری کتری و سماور آن را محکم نسایید و از شوینده های صنعتی استفاده نکنید.
آب کتری رسوب گرفته سرشار از منیزیم و کلسیم !
مهم ترین نکته در جوشاندن آب انتخاب ظروف مناسب است پس برای جوشاندن آب از کتری های استیل، شیشه ای و برنز استفاده کنید و به هیچ عنوان از ظروف غیراستاندارد مثل ظروف آلومینیومی و قلع استفاده نکنید.
بر اساس نظر برخی از پزشکان رسوب کتری ، کلسیم و منیزیم رسوب شده است و نباید آن را از بین ببریم زیرا این دو عنصر نقش اساسی در سلامت و عملکرد قلب و عضلات آن دارند پس گرچه رسوبات موجب تغییر طعم آب می شوند اما نیازی به رسوب زدایی از جداره کتری ها نیست.
آبی که در کتری رسوب گرفته می جوشد سرشار از منیزیم و کلسیم است و ما می توانیم در صورت استفاده از عناصر مفید آن استفاده کنیم.
رسوب کتری مفید است یا مضر؟
برخی دیگر از پزشکان بر این باورند که بدن ما به تمام املاح موجود در آب احتیاج ندارند و مصرف املاح موجود در آب موجب افزایش املاح معدنی در بدن انسان می شود و به همین دلیل افراد دچار بیماری هایی مانند نارسایی کلیه و تضعیف سیستم عصبی و حرکتی می شوند.
تراکم و رسوب کلسیم در آب موجب بیماری هایی خطرناک می شود و برای بیماران کلیوی خطرناک است.وجود سدیم موجود در آب تاثیرات مخربی بر سیستم گوارش می گذارد. همچنین وجود رسوبات باعث تغییر طعم آب می شود و کیفیت آن را پایین می آورد.
رسوبات ضخیم مانند یک عایق عمل می کنند و سبب می شوند که تبادل حرارتی بین دیواره کتری و آب دیرتر اتفاق بیفتد و انرژی بیشتری صرف جوش آوردن آب شود.
همچنین وجود رسوب در کتری باعث می شود دیواره درونی کتری دچار خوردگی شود. به شما پیشنهاد می کنیم بیش از اندازه روی رسوب کتری حساس نباشید و زمانی که رسوبات در کتری ضخیم شد اقدام به تمیز کردن کتری کنید.
در نهایت باید خاطر نشان کنیم تنها فردی که می تواند تشخیص دهد چه چیزی برای شما مفید یا مضر است تنها پزشکی است که شما را از نزدیک معاینه می کند و به وضعیت جسمی شما واقف است و تمامی این نکات و توضیحات تنها جنبه ی اطلاع رسانی و افزایش آگاهی شما را دارند.

روش برق انداختن بدنه کتری استیل سوخته:

۱- چند لیوان آب داخل کتری بریزید که کمی سنگین شود. کتری را داخل قابلمه بزرگ‌تر بگذارید و داخل قابلمه در حدی آب بریزید که آب تمام قسمت‌های سوختگی روی بدنه کتری را بگیرد. (آب داخل کتری می‌ریزیم که سنگین شود و روی آب نایستد.)
قابلمه بزرگ را روی حرارت بگذارید تا شروع به جوشیدن کند.
۲- بعد از جوشیدن، یک تا دو فنجان سرکه و ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری جوش شیرین و یک تیکه مچاله شده فویل آلویمنیوم داخل آب در حال جوش بریزید و بعد کتری را داخل آب قرار دهید تا ۴ الی ۵ دقیقه بماند.

۳- کتری رو از آب جوش خارج کنید و با یک اسکاچ زبر و مایع ظرفشویی آن را خوب بشویید.
با این روش میتوانید بدون دردسر و کلی سابیدن، تمام قابلمه‌های استیل و کتری استیل خود را برق بیندازید.

چند ترفند برای تمیز کردن کتری استیل و دیگر ظروف استیل:

۱- هیچ وقت موقع پخت غذا، کتری را روی گاز جانگذارید، چون ذرات روغن روی کتری می‌پاشد و باعث جرم گرفتن کتری می‌شود.
۲- برای پاک کردن چربی و جرم کتری استیل بهتر است کتری را با پودر لباسشویی بشوید. با آن بهتر و سریع‌تر کتری برق می‌افتد.
۳- برای برق انداختن سطح کتری استیل و دیگر وسایل استیل دستمال نخی آغشته به سرکه استفاده کنید.
۵- برای تمیز کردن داخل کتری مقدار برابر آب و سرکه داخل کتری بریزید و بگذارید چند دقیقه بجوشد و بعد داخل کتری را تمیز کنید. برای از بین بردن بو و طعم بد آب کتری این روش رو امتحان کنید.

چند روش برای برق انداختن و تمیز کردن چربی روی کتری استیل:
گر کتری استیل کمی جرم گرفته یا قطرات چربی روی آن است، از یکی از روش های زیر هم میتوانید استفاده کنید:
۱-نمک و سرکه برای برق انداختن کتری استیل
اسکاچ رو به سرکه آغشته کنید و روی بدنه کتری نمک بپاشید و شروع کنید به تمیز کردن آن، تا کتری استیل برق بیافتد.
۲- خاکستر زغال:
مقداری خاکستر زغال همراه با مایع ظرف شویی روی استکاچ بریزید و کتری استیل را با آن برق بیندزاید.
۳- سرکه یا آبلیمو
کتری را داخل آب در حال جوشیدن که داخل آن سرکه یا آبلیمو ریختید، قرار دهید تا ۵ دقیقه بماند. اینکار تمام چربی‌های کتری را پاک می‌کند.
۴-  گاز پاک کن
یکی دیگه از روش‌های تمیز کردن کتری استیل سوخته و جرم گرفته استفاده از گاز پاک کن یا پاک کننده چند منظوره هست. ولی بهتر است از مواد شیمیای قوی از این دست استفاده نکنید. بخصوص اسپری‌های پاک کننده که بیشترین آسیب را به ریه می‌زنند. حتی برای تمیز کردن گاز پر از چربی و سوختگی هم می‌توانید از مواد سالم استفاده کنید: روش تمیز کردن گاز و چدن گاز را بخوانید.
توجه: از همه این روش‌ها برای تمیز کردن قابلمه استیل هم میتویند استفاده کنید. اما برای قابلمه یا کتری استیل پر از سوختگی و جرم روش جوش شیرین و سرکه به همراه فویل بهترین و ساده‌ترین روش است.

امیدوارم حداقل یکی از این ترفندهای رفع رسوب و جرم گیری کتری و سماور، به شما در از بین بردن رسوب ضخیم کتری، از بین بردن رسوب شیر سماور، از بین بردن رسوب ضخیم سماور و … کمک کرده باشد.
همان‌طور که مشاهده کردید، برای جرمگیری کتری و سماور نه نیازی به محکم سابیدن است؛ و نه شوینده‌های صنعتی. این جرم‌های به‌ظاهر سرسخت را با ترفندهای خاص و موادی که همیشه در خانه موجود هستند، پاک خواهند شد.

ارسال دیدگاه